Αναδημοσίευση από τα prasinanea.gr ενός πολύ σωστού και σοβαρού άρθρου του Τσιμπίδα, το οποίο φέρνει πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ανακατασκευής της Λεωφόρου.

Η Λεωφόρος είναι το σπίτι μας, η αγάπη μας… όμως δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει καινούριο σύγχρονο γήπεδο σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο. Το όνειρο της πλήρους ανακατασκευής με αλλαγή φοράς του γηπέδου είναι κατά πως φαίνεται ανέφικτο! Απαιτεί αγορά πολλών ιδιοκτησιών και γκρέμισμα και μεταφορά σχολείων μεταξύ άλλων, ενώ το «αγαπημένο» μας ΣτΕ είναι σίγουρο ότι καιροφυλακτεί…

Περιμένω πάντως με αγωνία την μελέτη που μας έχει υποσχεθεί το ΠΑΝΚΙ πριν αποκρυσταλλώσω άποψη, μιας και μηχανικός δεν είμαι. Ας ελπίσουμε να κάνω λάθος, γιατί ο χώρος όλος είναι συνυφασμένος με τον Παναθηναϊκό μας και ικανός από μόνος του να γεννήσει καινούριους Παναθηναϊκούς!

Αναλυτικά το άρθρο:

Εδώ και καιρό, η κατασκευή ενός νέου γήπεδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι το κεντρικό σύνθημα των οπαδών του Παναθηναϊκού, αλλά και η δεδηλωμένη θέση της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη.

Πρόκειται για μία πάγια απαίτηση της οικογένειας του Τριφυλλιού, παρότι η απροθυμία της Πολιτείας και διάφοροι άλλοι παράγοντες οδήγησαν στην αναζήτηση λύσης σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως το Γουδί, το Γαλάτσι και κυρίως, στο Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση.

Ωστόσο, από τη στιγμή που καμία εξ’ αυτών δεν υλοποιήθηκε, ο Παναθηναϊκός παραμένει με διαθέσιμες επιλογές το γηρασμένο «Απόστολος Νικολαΐδης» και το… αντιποδοσφαιρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Μέσω μιας σειράς ρεπορτάζ, το http://www.prasinanea.gr θα καταγράψει τα δεδομένα που ισχύουν για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα σας μεταφέρει τις ενέργειες της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, αλλά και τη θέση των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων.

 

Ο δρόμος της γραφειοκρατίας

Είναι σαφές ότι η κατασκευή ενός σύγχρονου και λειτουργικού γηπέδου στη θέση του «Απόστολος Νικολαΐδης» θα αποτελούσε το ιδανικό σενάριο για όλη την οικογένεια του Τριφυλλιού. Η παραμονή στη φυσική έδρα είναι ευχής έργο για όλους…

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι απαιτούνται πάρα πολλά βήματα για να υλοποιηθεί το όνειρο των εκατομμυρίων οπαδών του Παναθηναϊκού. Βήματα που δεν εξαρτώνται μόνο από την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη, αλλά κατά κύριο λόγο από το Δήμο της Αθήνας, την Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΚΑ.

Για αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανέγερσης ενός νέου γηπέδου χρειάζεται κοινή δράση, συντονισμός, συσπείρωση και έντονη πίεση από τους οπαδούς στην πολιτική ηγεσία.

 

 

Σχέδια επί χάρτου

Προ δύο μηνών, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε επισκεφτεί το «Απόστολος Νικολαΐδης» συνοδευόμενος από Άγγλο μηχανικό. Ο Άγγλος πραγματοποίησε μετρήσεις και κατέθεσε στον πρόεδρο της ΠΑΕ ορισμένα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή του γηπέδου. Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη στιγμή που δεν υφίσταται το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Η θέση Περιβόλα στους Αμπελόκηπους έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου στο νομοσχέδιο της Διπλής Ανάπλασης και συνεπώς, απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή. Αυτό που επιτράπηκε με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ, ήταν η υποστύλωση και η συντήρηση του υπάρχοντος κτίσματος.

Άρα, με τα ισχύοντα δεδομένα ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να κατασκευάσει γήπεδο στο οικόπεδο που εδράζεται το «Απόστολος Νικολαΐδης». Για του λόγου το αληθές, ακόμα και εάν απλά ακυρωθεί ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης, ο ισχύων ΓΟΚ στην περιοχή αποτρέπει την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, οπότε και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μία νέα νομοθετική ρύθμιση.

Αρχικά, για να αλλάξει αυτό, οφείλουν η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης να συζητήσουν με το Δήμο Αθηναίων, ώστε να κατατεθεί πρόταση στην Περιφέρεια Αττικής για την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή. Κατόπιν, το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να την χαρακτηρίσει εκτελεστέα και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, να προωθήσουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Εξυπακούεται πως ενδιάμεσα πρέπει να πραγματοποιηθεί η σχετική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη όσον αφορά την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Ακόμα, μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που συνεπάγεται την ακύρωση ή μεγάλη χρονική καθυστέρηση του έργου.

 

Τα δικαιώματα του Ερασιτέχνη

Το οικόπεδο στο οποίο εδράζεται το «Απόστολος Νικολαΐδης» έχει αποτελέσει «μήλο της έριδος» για τον Ερασιτέχνη και το Δήμο Αθηναίων. Νομικά, έχει αποδειχθεί ότι ο Παναθηναϊκός έχει δικαιώματα χρησικτησίας στο γήπεδο χωρίς επιβάρυνση, εφόσον πληρώνει το φόρο του ΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ (το κοινώς γνωστό χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων).

Επίσης, το ΣτΕ έχει αποδεχθεί ως νόμιμη την ανταλλαγή της έκτασης στην Περιβόλα με το χώρο στο Βοτανικό στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, παρέχοντας στον Παναθηναϊκό τα ίδια δικαιώματα. Εδώ, το μείζον πρόβλημα είναι ότι καμία δημοτική αρχή δεν έχει αναγνωρίσει τον Ερασιτέχνη ως ιδιοκτήτη του οικοπέδου.

Πάντως, το 2006 ο Ερασιτέχνης επί προεδρίας του Θανάση Γιαννακόπουλου, είχε υπογράψει σύμβαση με το Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονταν τα δικαιώματα που είχε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και τα οποία μεταφέρονταν αυτούσια στο γήπεδο που θα κατασκευαζόταν στο Βοτανικό.

Κάτι ανάλογο επιβάλλεται να επιτευχθεί και στον κύκλο διαπραγματεύσεων που θα αρχίσει με το Δήμο, ώστε να μην εμπλακεί ο Παναθηναϊκός σε μία ατέρμονη δικαστική διαμάχη. Ιστορικά και συναισθηματικά το γήπεδο της Λεωφόρου ανήκει στο Τριφύλλι, αλλά το ιδανικό θα ήταν να εξασφαλιστεί και εγγράφως.

Οι γύρω χώροι

Κατά καιρούς, έχει προταθεί το γήπεδο να αλλάξει φορά, να υπογειοποιηθεί η Λεωφόρος Αλεξάνδρας και να χρησιμοποιηθούν οι χώροι γύρω από το υπάρχον κτίσμα. Με εξαίρεση το πάρκινγκ στη συμβολή της οδού Κυριάκου Παναγιώτη και της Λ. Αλεξάνδρας, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τη βύθιση της Αλεξάνδρας, τα υπόλοιπα είναι ανεδαφικά σενάρια.

Οι πολυκατοικίες στην οδό Παναθηναϊκού έχουν δεκάδες ιδιοκτήτες και θεωρείται αδύνατο και παράλληλα εξαιρετικά κοστοβόρο να αποκτηθούν όλα τα διαμερίσματα, ώστε να κατεδαφιστούν στη συνέχεια. Όσο για τα οικόπεδα στην οδό Τσόχα, ανήκουν όλα στο υπουργείο Υγείας, αλλά έχουν παραχωρηθεί σε διάφορους οργανισμούς και ιδιώτες. Για παράδειγμα, τα σχολικά συγκροτήματα υπάγονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, το εστιατόριο Baraonda αξιοποιείται με εκμίσθωση από τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο κ.α.

Άλλο ένα στοιχείο είναι ότι υπάρχουν σε εξέλιξη υποθέσεις στα δικαστήρια, στις οποίες ιδιώτες διεκδικούν τους χώρους από το υπουργείο Υγείας. Για παράδειγμα, ο κάτοχος του πάρκινγκ στην οδό Μιχαήλ Μελά, έχει κινηθεί δικαστικά για την απόκτηση ενός διπλανού οικοπέδου, για το οποίο ισχυρίζεται ότι του ανήκει. Αυτές οι δίκες θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν.

 

Μάξιμουμ 22 στρέμματα

Πρακτικά, ο Παναθηναϊκός έχει στη διάθεση του για την κατασκευή του νέου γηπέδου τα 17 στρέμματα του υπάρχοντος οικοπέδου και άλλα 5, εφόσον συμφωνήσει με την Εκκλησία της Ελλάδας για την εκμίσθωση του πάρκινγκ.

Πρόσφατα, συστήθηκε η «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» (Ε.Α.Ε.ΑΠ), το ΔΣ της οποίας απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έναν από το υπουργείο Οικονομικών και έναν από το Υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρει η ονομασίας της, σκοπός της είναι η εκμετάλλευση κτιρίων και οικοπέδων που ανήκουν στην Εκκλησία.

Η εταιρία έχει το δικαίωμα να εκμισθώσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν στην κατοχή της, αλλά όχι να τα μεταβιβάσει. Κατά συνέπεια, για την αξιοποίηση τους ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να καταβάλλει αντίτιμο, το οποίο θα καθοριστεί αν και όταν υπάρξει διαπραγμάτευση.

Συνεπώς, η κατασκευή ενός νέου γηπέδου στη θέση του «Απόστολος Νικολαΐδης» αποτελεί ένα μεγάλο και εξ’ ορισμού, δύσκολο στοίχημα για τον Παναθηναϊκό. Ο χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ο οικοδομικός κανονισμός παραμένει ασαφής, εμπορικές χρήσεις δεν περιλαμβάνονται και δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με τη στέγαση των τμημάτων του Ερασιτέχνη.

Το νέο Σαν Μαμές που χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο μοντέλο, είχε δίπλα του ένα μεγάλο χώρο και η συνολική έκταση που αξιοποιείται για τη νέα έδρα της Αθλετίκ Μπιλμπάο αγγίζει τα 70 στρέμματα. Δηλαδή πολύ μεγαλύτερη έκταση και συγχρόνως, πιο απλουστευμένες διαδικασίες από τους κρατικούς φορείς της Βασκωνίας.

 

 

Advertisements